Sporten voor kinderen

juli 2, 2019

Bewegen is gezond, niet alleen voor volwassenen maar ook zeker voor kinderen. Daarom is het belangrijk dat sporten bij kinderen wordt gestimuleerd. Meestal is sporten en bewegen voor kinderen al vanzelfsprekend. Rennen, klimmen en klauteren doen ze immers al iedere dag. Toch zijn er steeds meer kinderen die tegenwoordig liever achter een schermpje zitten in plaats van lekker buiten te spelen. Zeker voor die kinderen is het beter als ze zich aansluiten bij een sportvereniging. Dit heeft namelijk een aantal voordelen voor het kind.

Goed voor de ontwikkeling

Sport is belangrijk bij de ontwikkeling van een kind. Niet alleen voor hun cognitieve vermogens maar ook voor hun lichamelijke en mentale fitheid. Daarbij is sporten ook een boost voor hun sociale status, ze horen ergens bij en dat maakt ze populairder. Ook de teamgeest is belangrijk. Ze leren om soms iets voor elkaar over te hebben of om iets voor elkaar te doen. Kinderen die sporten voelen zich vrijer en hebben vaak ook minder faalangst.

Sociale status en sociale druk

Zeker in de puberteit speelt die sociale status een belangrijke rol. Ze krijgen met allerlei invloeden te maken. De kleding wordt erg belangrijk, ze willen niet onderdoen voor hun klasgenootjes en graag de trendy stijl volgen. Gelukkig is dat met het aanbod van https://kidsbrandstore.nl/ geen probleem. Hier vind je alle hippe stijlen op het gebied van kinderkleding. Maar ze krijgen ook te maken met sociale druk, zoals vriendjes of vriendinnetjes die gaan roken of drinken. Als je sport is het wat gemakkelijker om aan te geven dat dit niet samengaat. Andere kinderen zullen dit ook sneller accepteren als dat kinderen zeggen: ‘Ik doe het niet, want ik mag dat nog niet.’ Je geeft ze met sport als het ware een extra handvat om voor de juiste dingen te kiezen.

Meedoen is belangrijker dan winnen

Daarbij is het uiterlijk vandaag de dag erg belangrijk, zeker in de puberteit met de druk van de sociale media. Kinderen die te zwaar zijn voelen zichzelf vaak buitenbeetjes. Overgewicht is soms ook een reden om niet te gaan sporten, omdat bewegen dan lastig kan zijn. Hierdoor komen de kinderen in een negatieve spiraal. Juist voor deze kinderen is sporten een noodzaak. Het helpt om het gewicht te verminderen, het maakt ze fitter en het geeft ze meer zelfvertrouwen. Zeker als ze zien dat het sporten een positieve invloed heeft op hun figuur. Het niveau van het sporten is niet het belangrijkste, meedoen is ook hier nog steeds belangrijker dan winnen.

Probeer verschillende sporten

Maak sporten leuk voor je kind. Ga zelf een paar sporten samen met je kind uit proberen om te kijken welke sport ze echt leuk vinden. Of vraag of ze een keer met een vriendje of vriendinnetje mee kunnen naar de sportvereniging om het een keer te proberen. Sporten hoeft niet per se in een club- of verenigingsverband te zijn, maar het maakt het er wel vaak leuker op. Het gevoel van saamhorigheid doet iedereen goed.