Een restaurant inrichten met spraakmakende decoraties

mei 5, 2021

Een fraai ingericht restaurant zorgt ervoor dat de gasten een onvergetelijke avond beleven en graag terugkomen. Hoe zorg je ervoor dat niet alleen het eten, maar ook de atmosfeer van je restaurant een trekpleister wordt? De volgende decoraties kunnen je op weg helpen.

Vuur

Een brandend haardvuur wordt door veel mensen geassocieerd met gezelligheid en geborgenheid. Vroeger werd in menige herberg langs de weg het vuur in de open haard hoog opgestookt opdat verkleumde reizigers zich konden verwarmen. Een open haard nodigt bovendien uit om – onder het genot van een drankje – een praatje te maken met de andere gasten. In plaats van een echt vuur dat altijd risico’s met zich meebrengt, gebruiken veel restaurants tegenwoordig een virtueel haardvuur op een Lcd-scherm.

Posters

Restaurants etaleren vaak kunstwerken van oude meesters, reproducties van bekende schilderijen of een wisselende expositie van lokale kunstenaars. Als uitbater van een eetcafé of horecagelegenheid met een beperkt budget zul je waarschijnlijk liever voor posters kiezen. Bij de online decoratiewinkel BGA zijn fraaie posters met stadsgezichten, natuurlandschappen of retro afbeeldingen te verkrijgen die perfect zijn voor de ambiance in jouw eetgelegenheid. Je kunt elke eethoek van een eigen poster voorzien, of een paar echte toppers centraal in de ruimte ophangen.

Water

Heeft je restaurant een lome atmosfeer? Een sprankelende waterpartij kan de sfeer opnieuw verlevendigen. Een indoor riviertje, een kleine fontein of zelfs een miniatuurwaterval over rotsgesteente met enkele oeverplanten kan de uitstraling van je restaurant op een aangename manier verkwikken. Bedenk wel dat een dergelijke inrichting zich op de grens van kitsch bevindt.

Verlichting

Dat TL-licht niet de gezelligste verlichting is om bij te dineren, dat wist je waarschijnlijk al. Maar misschien wist je nog niet dat er tegenwoordig prachtige soorten verlichting – speciaal voor restaurants – in de handel zijn: van klassieke kandelaars en hanglampen tot bijzonder gevormde stalampen, lichtstrips en spots die voor een ietwat mysterieuze sfeerverlichting zorgen. Ook interessant zijn smart lights: lampen die volgens een vooraf geprogrammeerd schema van lichtsterkte en tint veranderen, of die je zelf kunt aanpassen aan de tijd en de gelegenheid.

Sculpturen

Een mooie grote sculptuur kan een alledaags restaurant in een mum van tijd een interessante blikvanger bezorgen. Je zou een robuust standbeeld van natuursteen kunnen aanschaffen, een monumentaal houtsnijwerk paneel aan de wand kunnen hangen of een flamboyant object uit de popart-traditie op de kop kunnen tikken. Zoek een object dat aansluit bij de sfeer van jouw restaurant en plaats het centraal in de ruimte. Goede kans dat je nieuwe sculptuur straks synoniem is met jouw restaurant.