Bedrijfskleding in je restaurant

december 10, 2021

Al je denkt dat bedrijfskleding voor je personeel prima in orde is, denk daar dan nog eens goed over na. Het blijkt in de praktijk nog wel eens mis te gaan met de uniformiteit die je het personeel van je restaurant wilt uitstralen.

Veel horecaondernemers hebben niet door dat het visitekaartje van hun zaak voor een groot gedeelte wordt bepaald door de uitstraling van hun personeel. Hierbij gaat het vooral om de bedrijfskleding die je als ondernemer aan je personeel geeft, maar vergeet niet dat ook make-up, kapsel, gezichtsbeharing bij mannen, en zelfs accessoires en geur een rol spelen.

Afspraken over de dresscode

Het is essentieel om afspraken te maken met je personeel over wat gangbaar is, wat past in de stijl die je uit wil dragen tegenover je klanten, en wat netjes is. ‘Netjes’ is een term die voor vrijwel iedereen een andere betekenis heeft. Is een zwarte spijkerbroek met een blouse bijvoorbeeld netjes? Een ander zal zeggen dat je per se een pantalon en colbert moet dragen om er netjes bij te lopen. Ook relevant is wat de stijl is van de horecagelegenheid: in een rockcaf√© is het heel gepast om je personeelsleden in prachtige leren broeken te steken, met een stijlvolle blouse, bijvoorbeeld. Zolang het er maar verzorgd uitziet.

Uniformiteit

Het belangrijkste is om te zorgen voor uniformiteit: Zorg dat alle personeelsleden in dezelfde stijl gekleed zijn. Geef ze houvast door regels op te stellen. Hiermee vermijd je ellenlange discussies en is het makkelijker om je personeel indien nodig aan te spreken op hun uiterlijk. Zelfs als iedereen dezelfde kleding draagt, is het van belang dat die kleding op dezelfde manier gedragen wordt. Hier kun je maar het beste heel duidelijk in zijn: mogen de mouwen opgestroopt worden? Welke kleur riem mag er gedragen worden? Al deze details kunnen er voor zorgen dat je team er alsnog rommelig uitziet.

Schoenen

Onderschat zeker niet het effect van schoenen op de uitstraling van je personeel. Vaak worden schoenen niet meegenomen in de beschrijving van hoe de kleding moet worden gedragen. Dit is onterecht. De schoenen van je personeel moeten er niet alleen nieuw en verzorgd uitzien, maar ze moeten ook lekker zitten. Je legt er namelijk nogal wat kilometers op af. Vraag je af bij de keuze van schoenen of ze makkelijk zijn in het onderhoud, geschikt voor grote afstanden en of ze passen bij wat jij wilt uitstralen in je restaurant.

Weerstand

Het Nederlandse volk kan soms eigenwijs zijn en vind het niet altijd makkelijk om een kledingstijl voorgeschreven te krijgen. Een dresscode kan voor weerstand zorgen, terwijl je in feite iets positiefs probeert te bereiken. Duidelijke richtlijnen scheppen juist helderheid in wat wel en niet kan, en draagt bij aan de professionaliteit van je zaak.

Natuurlijk is het geen probleem als je personeelsleden de voorgeschreven kleding een personal touch willen geven. Met een duidelijke dresscode is meteen helder omschreven wat wel en niet kan. Dit zorgt voor minder aanleiding tot discussie, en daarmee voor een prettigere werksfeer.