“Winterkoninkje” Yvonne van Gennip

juli 1, 2020

Deze keer een bericht over een Nederlandse sportheldin die in 1988 de bijnaam Koningin van de Winterspelen toegedicht kreeg, nadat ze driemaal goud had gewonnen tijdens de Olympische Spelen, die in dat jaar in Calgary (Canada) werden gehouden. Omdat er geen schaats-taarten voorradig waren, werden de overwinningen met voetbal-taarten gevierd. Ze kwam als eerste over de finish op zowel de 1500 meter als op de 3000 meter en de 5000 meter.

Medailles bij de vleet

Allround schaatster Yvonne van Gennip (1964) was in de jaren tachtig van de 20e eeuw een bekend Nederlands schaatster. Haar schaatscarrière nam reeds een aanvang in 1981, toen ze voor het eerst meedeed aan de WK Junioren. Ze ging er toen al met de bronzen medaille vandoor. Het jaar daarop wist ze tijdens hetzelfde toernooi de zilveren medaille te pakken. In 1984 won ze zilver op het NK allround en goud op het NK sprint. In 1985 won ze nogmaals goud op het NK sprint en zilver op het EK allround. Ook in 1986 won ze de zilveren medaille op het EK allround. In 1987 won ze brons op het WK allround, nogmaals zilver op het EK allround en goud op het NK allround. Daarna kwam haar topjaar 1988. Ze werd nogmaals Nederlands kampioene allround schaatsen en op de Olympische Spelen van dat jaar presteerde ze fenomenaal.

In de prijzen

Van Gennip heeft tevens een aantal wereldrecords op haar naam weten te vestigen. In 1987 verbrak ze de wereldrecords op zowel de 3000 meter als de 5000 meter voor vrouwen en in 1988 verbrak ze haar eigen wereldrecords op deze beide afstanden van het jaar daarvoor. In 2005 schreef auteur Huub Snoep een boek over de schaatster met als titel Yvonne van Gennip РWinterkoninkje en in 2017 mocht van Gennip de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs in ontvangst nemen. Deze oeuvreprijs wordt ook wel de Nobelprijs van de Nederlandse Sport genoemd.