Inrichting van horecagelegenheden

mei 15, 2021

Ook al laten veel mensen eten thuisbezorgen, iedereen vindt het heerlijk om ook af en toe buiten de deur een hapje te eten of een borreltje te drinken. Mensen ervaren hier een heel andere sfeer dan thuis en hebben daardoor het gevoel dat ze er echt even helemaal uit zijn. De sfeer die je wilt bewerkstelligen in een horecagelegenheid verschilt per type zaak, maar voor welke uitstraling men ook kiest, het moet de gast in ieder geval een goed gevoel geven.

Sfeer creëren

Een restaurant inrichten vraagt bijvoorbeeld weer om andere aandachtspunten dan een café of bedrijfskantine. Die prachtige witte vloerkleden die thuis een fantastische sfeer kunnen creëren zijn waarschijnlijk niet geschikt voor een feestcafé waar het bier nog al eens in de rondte vliegt. In een sfeervol restaurant kan een mooi kleed wel voor extra sfeer zorgen en je kunt hier heel intieme hoekjes mee creëren. Het is sowieso belangrijk dat je bij het inrichten van een horecagelegenheid eerst een plattegrond maakt. De plattegrond speelt een belangrijke rol wanneer het gaat om de juiste sfeer en mogelijkheden voor de gasten te creëren.

De juiste looproutes

In een restaurant is het bijvoorbeeld belangrijk dat de verschillende groepjes gasten elkaar niet in de weg lopen. Iemand die rustig zit te dineren wordt er niet vrolijk van als er alsmaar mensen langs het tafeltje lopen om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan. Probeer een juiste balans te vinden tussen ruimte en rust zonder de knusheid te verliezen. In een bar of café zijn mensen vaak weer wel op zoek naar contact met een ander. Biedt deze mogelijkheid, maar zorg ook voor wat rustige plekken. Let in alle gevallen ook op de looproutes van het personeel. Zonder de gasten al te veel te storen moeten zij wel ongestoord hun werk kunnen doen, zonder iedere keer tegen obstakels aan te lopen.

De verlichting en het meubilair

Ook een lichtplan in een horecagelegenheid speelt een belangrijke rol. Wil je zacht en sfeervol licht, warm kaarslicht of wil je juist een kil licht? Dat laatste licht past niet in veel horecagelegenheden. Meestal is het toch wel belangrijk dat er een gezellige sfeer wordt gecreëerd. Ook het meubilair is bepalend voor de uitstraling, maar ook voor het comfort wat je de gasten wilt bieden. Iemand die lekker zit op een comfortabele stoel blijft nu eenmaal langer zitten. En als dit is wat je wilt dan moet je hier dus zeker voor kiezen. Ben je bijvoorbeeld een fastfoodrestaurant wat afhankelijk is van meerdere bezettingen per tafel, dan kun je beter meubilair kiezen wat gemaakt is van hardere materialen.