De legende Johan Cruijff

januari 10, 2019

Als je het ergens ter wereld over het Nederlands voetbal hebt zal menigeen gelijk over Johan Cruijff beginnen. Er zijn zoveel dingen die deze man bijzonder maakte dat ze nauwelijks allemaal te omschrijven zijn. Dit begint natuurlijk bij zijn geweldige talent als voetballer. Johan Cruijff leerde voetballen op jonge leeftijd op straat in Amsterdam en was een absoluut natuurtalent. Op het veld deed hij met zijn prachtige stijl en geniale ingevingen vele harten sneller kloppen. Hij schopte het toen hij nog piepjong was al tot het eerst van Ajax waarna een lange en zeer succesvolle loopbaan als zowel speler als trainer volgde. Deze bracht hem onder andere in Barcelona en de Verenigde Staten.

Wat Cruijff vooral na zijn loopbaan als voetballer bekend maakte waren zijn bijzondere uitspraken. Zowel als trainer en analiticus kon hij zich ontzettend mooi uitdrukken op een manier zoals alleenb hij dat kon. Dit werd door het grote publiek ook wel Cruijffiaans genoemd. Zijn visie over voetbal waar zeer duidelijk en hij speelde met zijn teams altijd graag zo aanvallend mogelijk. Dit maakte hem zowel in Nederland als in Spanje zeer geliefd bij de supporters en het volk.

Zelfs nu nog spreekt men bij FC Barcelona lovend over de visie van Johan Cruijff. Volgens velen was hij het die aan de basis stond van de filosofie waar vandaag de dag nog steeds op voortgeborduurt wordt door de huidige elftallen van de Catalaanse club. De aanvallende manier van voetballen is nooit meer veranderd en de visie van Cruijff leeft voort bij vele clubs en in meerdere landen. Helaas is Johan Cruijff in maart 2016 overleden na een kort ziekbed. Er waren meerdere eerbetonen aan de held van het Nederlandse voetbal. Bij Ajax zal er inmiddels nooit meer een speler het nummer veertien dragen wat Cruijff altijd had.