Het WK voetbal

augustus 16, 2018

Eens in de vier jaar vindt in steeds een ander land het wereldkampioenschap voetbal plaats. Het winnen van dit toernooi is toch wel de kers op de taart voor menig voetballer. De Champions League wordt immers ieder jaar gespeeld en vaak wordt beweerd dat er niets zo bijzonder is als uitkomen voor je land. Dit is dan ook zeker waar. Ieder WK heeft toch weer iets magisch en bepaalde voetballers kijken hier dan ook hun hele loopbaan naar uit. De afgelopen editie was in Brazilië in het jaar 2014. Dit was een bijzonder toernooi waarop wederom van alles gebeurde en wat uiteindelijk Duitsland als eindwinnaar opleverde nadat Argentinië in de verlenging werd verslagen. Nederland kwam ook erg ver maar strandde tegen Argentinië na strafschoppen in de halve finale.

Het was niet de eerste keer dat Nederland dicht bij eeuwige roem in de buurt kwam. Het heeft immers al drie keer eerder in de finale van een wereldkampioenschap voetbal gestaan. Alle drie de keren werd er helaas verloren. De eerste keer was in 1974 tegen het toenmalige West-Duitsland, wat tevens het gastland was voor deze editie. Exact viet jaar later gebeurde ongeveer hetzelfde. In de finale werd ditmaal verloren van Argentinië wat ook het gastland was voor het WK van 1978. In deze wedstrijd legde Nederland het af na verlenging, nadat het met een bal op de paal tegen het einde van de reguliere speeltijd nog zeer dicht bij de eindzege was. In Zuid-Afrika in 2010 mocht er aangetreden worden tegen Spanje in de finale. Ondanks meerdere grote kansen wist men het niet af te maken en dit deed Spanje in wederom een verlenging wel.

>In de zomer van 2018 wordt het toernooi in Rusland gehouden. Er zijn in totaal elf steden waar gespeeld zal gaan worden, vooral in het Westelijke gedeelte van het land. De finale zal uiteindelijk plaatsvinden in de hoofdstad Moskou in het zogenaamde Loezjniki stadion. Dit werd eerder nog gebruikt voor het wereldkampionschap atletiek. Vervolgens is men begonnen aan het omtoveren van het stadion tot een voetbaltempel. Uiteindelijk zullen er ruim 90000 mensen in kunnen die allemaal op een zinderende finale zullen hopen. Het is moeilijk te zeggen wie het toernooi gaat winnen maar er zijn wel een aantal favorieten. Dit zijn onder meer Duitsland, Argentinië, Spanje en Brazilië. Onze Belgische zuiderburen worden gezien als goede outsiders. Helaas is Nederland er zelf na het eerder gemiste EK van 2016 wederom niet bij.