De grooste sport van Nederland

juli 3, 2018

Het zal niemand verrassen dat voetbal de grooste en meest beoefende sport van Nederland is. Of je er nu wel of niet van houdt, iedereen kan dit beamen. Wanneer het Nederlands elftal speelt en dan ook nog eens swint kijken er miljoenen mensen tegelijk naar deze wedstrijden en barst er meestal een spontaan volksfeest lost bij weer een overwinning. Helaas is de spoeling de laatste jaren vrij dun te noemen en zal Nederland voor de tweede keer op rij een groot eindtoernooi missen, iets wat al heel lang niet voor is gekomen. Recentelijk is er met Ronald Koeman een nieuwe bondscoach aangesteld waarmee men hoopt een andere weg in te slaan die weer naar succes zal leiden.

Talent is er in principe genoeg in Nederland. De voetbalscholen staan overal ter wereld bekend als zeer goed. Clubs als AJax en Feyenoord hebben zeer geroemde jeugdopleidingen en brengen al tientallen jaren lang de beste talenten ter wereld voort. Toch gaat het de laatste jaren minder met het Nederlands elftal en het lijkt moeilijk te zeggen waar dit aan kan liggen. Het kan zo zijn dat het komt doordat men net tussen twee generaties in zit, maar de vorm van een aantal jaar geleden lijkt lichtjaren verwijderd van de vorm vandaag de dag. Met de nieuwe bondscoach lijkt men te willen gaan verjongen en zal er een wat andere selectie staan dan de laatste keer. Iedereen hoopt natuurlijk dat de resultaten snel weer beter zullen zijn en de deelname voor het EK 2020 zo snel mogelijk veilig gesteld an worden.

Het lijkt sowieso het begin van een nieuw tijdperk voor Oranje. De grote sterren van de afgelopen jaren zijn na de mislukte WK kwalificatiereeks allebei gestopt. Na de wedstrijd waarin duidelijk werd dat Nederland het wereldkampioenschap niet ging halen zwaaide Arjen Robben al af. Ondanks dat hij de deur nog niet helemaal dicht heeft gegooid lijkt het erop dat hij zijn laatste wedstrijd als international inmiddels wel gespeeld heeft. Ook Wesley Sneijder stopte recent nadat hij recordinternational was geworden. Van hem moet door het publiek nog afscheid genomen worden en dat gaat zeer binnenkort gebeuren. Bij de KNVB is al toegezegd dat Sneijder een mooi en passend afscheid gaat krijgen.

De Nederlandse voetbalbond is nauw betrokken bij alles wat er in en om het vaderlandse voetbal gebeurd, zowel professioneel als op amateur niveau. De naam van de bond is de KNVB, ofwel de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond en deze is gevestigd in Zeist. De bond regelt zaken omtrent het Nederlands elftal en bepaald bijvoorbeeld wanneer het amateurvoetbal landelijk wordt afgelast. Maar er zijn nog veel meer dingen waar de bons zich mee bezig houdt, zoals het opleiden van scheidsrechters en trainers.