Hoe voetklachten voorkomen bij het sporten

juni 11, 2018

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, en dat geldt zeker voor kwetsuren en klachten tijdens sportieve activiteiten. Daarom is het belangrijk om na te denken over hoe je voetklachten kunt voorkomen, nog voor je aan het sporten gaat. Tijdens je sportieve prestaties worden je voeten extra belast, zeker als je kiest voor sporten zoals joggen, voetbal of sporten waarbij je snel van richting moet veranderen, zoals basket, tennis en squash. Je voeten zijn het meest kwetsbare lichaamsdeel omdat ze als eerste contact maken met de grond. Een goede opwarming en het juiste schoeisel helpen je al een heel eind op weg om voetklachten te voorkomen. Lees de volgende tips om goed voorbereid aan de slag te gaan!

Zoals eerder vermeld, zijn de Juiste schoenen essentieel om voetklachten te voorkomen als je gaat sporten. Wat de juiste schoen is voor jou, hangt natuurlijk af van jouw voeten en welke sport je gaat beoefenen. Algemeen geldt dat je een goed passende schoen nodig hebt, wat wil zeggen dat ze niet mogen knellen en ook niet te los mogen zitten. Te kleine schoenen zitten niet comfortabel en zullen snel voetklachten geven. Ook als je schoeisel te groot is, krijg je wrijvingen en problemen. Vraag altijd raad in de speciaalzaak om de juiste schoen te kiezen en neem zeker ook je sportsokken mee als je schoenen gaat passen. Zorg ervoor dat je schoen je voet goed ondersteunt en schokken opvangt, zeker als je op verharde wegen gaat lopen of een sport beoefent op een harde ondergrond. Dat is niet alleen van belang voor je voeten… Ook je knieën en andere gewrichten zullen je dankbaar zijn. Vergeet ook niet dat de zool van groot belang is; eentje die net voldoende grip biedt om niet uit te glijden, maar ook voldoende beweging toelaat. Vooral dat laatste is belangrijk bij bepaalde zaalsporten.

Tips voor, tijdens en na het sporten

Het voorkomen van Voetklachten begint al voor het sporten. Net zoals bij andere spieren en lichaamsdelen, is een goede opwarming van groot belang. Zeker als je aan krachttraining of hardlopen gaat doen, moet je ervoor zorgen dat de spieren en gewrichten in je voeten al soepel en warm zijn. Hierdoor kan je beter trainen en ben je minder gevoelig voor blessures. Tijdens het sporten is het belangrijk om te luisteren naar je lichaam en niet op volle kracht te starten. Als je het niet gewend bent om te sporten, bouw je de duur en intensiteit van je training best langzaam op. Voel je pijn of ongemak tijden het sporten, stop dan onmiddellijk of doe het wat rustiger aan. Datzelfde geldt voor pijntjes die je voelt na het sporten. Het is een manier van je lichaam om te zeggen dat je misschien net iets te ver bent gegaan. Pijn in de hiel of in de wreef van de voet komt vaak voor en ook ongemak in de knieën en heupen kan een gevolg zijn van de positie van je voeten. Blijf hier nooit mee rondlopen en vraag altijd raad aan een arts als de pijn blijft aanhouden.