Het grootste sportevenement ter wereld

mei 18, 2018

Iedereen weet bij deze titel vrijwel zeker gelijk waar het over gaat, namelijk de olympische spelen. Dit evenement mag gerust als een van de grootste ter wereld gezien worden. Het toegewezen krijgen van een dergelijk toernooi is voor menig land en stad dan ook een regelrechte eer. Toch is het lang niet altijd makkelijk om organisator van zo´n toernooi te worden. Vaak zitten er jaren voorbereiding in en dit geldt alleen al voor de kandidatuur. Wanneer de overige steden dan afgetroefd worden, begint natuurlijk het echte werk qua organisatie pas.

De toewijzing van de Olympische Spelen aan een stad vindt steevast zeven jaar voordat het daadwerkelijke evenement van start gaat plaats. Dit is zeker wel nodig. De desbetreffende stad kan deze tijd namelijk goed gebruiken om alle voorzieningen die nodig zijn te bouwen. Denk hierbij aan de stadions en de vele faciliteiten die voor de meest uiteenlopende sporten nodig zijn. Ook moet er een Olympisch dorp gebouwd worden waar de sporters tijdens het toernooi verblijven.

Alleen een stad kan zich officieel als kandidaat aanmelden. Dit mag dus niet voor een bepaald gebied, of een regio of provincie. Vaak is het wel zo, vooral bij de winterspelen, dat er meerdere sporten ruim buiten de organiserende stad plaatsvinden. Omdat het niet echt mogelijk is om een skipiste midden in een stad te verwezenlijken is dit natuurlijk niet meer dan logisch.

In het begin moet een stad die graag de spelen wil organiseren zich aanmelden als kandidaat. Hier gaat eerst nog een procedure aan vooraf. Zo moet men eerst een uitgebreide lijst met vragen invullen waarna er bepaald wordt of de stad daadwerkelijk aan alle eisen kan voldoen om de spelen te organiseren. Indien dit het geval is zal de stad officieel als kandidaat erkend worden. Wanneer men door deze eerste fase is heengekomen mag er onder andere een logo gemaakt worden en zal de tweede fase hiermee gelijk ingaan. Hierin moeten nog veel meer procedures doorlopen worden.

Vervolgens worden er rapporten opgemaakt die beoordeeld zullen worden door een comissie die speciaal hiervoor in het leven is geroepen. Er wordt op allerlei manieren nog verder gekeken naar welke van de kandidaat steden het beste zal zijn om het toernooi te organiseren. Hiervoor worden talloze factoren bekeken. Dit gaat soms om vrij kleine en relatief onbenullige dingen maar ook om zeer belangrijke zaken.

Uiteindelijk kiest het IOC, dat staat voor Internationaal Olympisch Comittee welke stad het gaat worden. Dit wordt bepaald door een stemming onder de leden van het IOC. In de stad die gekozen wordt zal het feest dan ongetwijfeld losbarsten. Maar hier begint het echte werk pas. Het organiseren van het grootste evenement ter wereld doe je namelijk niet zomaar.