De enige Olympische spelen in Nederland

april 6, 2018

Het is niet meer dan een keer voorgekomen dat de Olympische Spelen in Nederland georganiseerd werden en dit is dan ook alweer een tijd geleden. De spelen vonden toen plaats in onze hoofdstad Amsterdam en dit was in het jaar 1928. Vlak na het einde van de Eerste Wereldoorlog deed Nederland ook al eerder pogingen om de Olympische Spelen binnen te halen. Voor de edities van 1920 en 1924 had Amsterdam zich ook al als kandidaat beschikbaar gesteld. Het mocht bij deze twee edities echter nog niet zo zijn. Wel werden deze spelen beiden dicht bij huis gehouden. In 1920 ging het evenement naar het Belgische Antwerpen en in 1924 naar de Franse hoofdstad Parijs.

Toen men het in 1927 nogmaals probeerde was het dit keer wel raak en kreeg Amsterdam dan eindelijk de eer om de Olympische Spelen te mogen organiseren toegewezen. Direct hierop begon men met de bouw van het Olympisch Stadion zoals wij dat nu nog steeds kennen. Ook vandaag de dag vinden er nog steeds evenementen plaats, zoals recentelijk het WK-allround schaatsen. Het stadion ligt in Amsterdam-Zuid.

De openingsceremonie was zeer bijzonder te noemen net als het evenement zelf. Er waren een aantal aanpassingen gedaan ten opzichte van eerdere toernooien die de kwaliteit ten goede kwamen. Onder andere het olympische vuur was weer terug van weggeweest. Wat de spelen in Amsterdam eveneens bijzonder maakte was dat dit de eerste editie was waarop minstens een gouden medialle werd gewonnen door sporters van over de hele wereld. Dit wil zeggen dat er onder de winnaars minimaal een sporter aanwezig was uit iedere werelddeel. Een anders bijzonder feit was dat het op deze spelen ook voor vrouwen mogelijk werd om aan steeds meer onderdelen mee te doen, daar waar dat eerder zeer beperkt was. Zodoende speelde dit evenement dus ook een rol in de emancipatie.

Kandidatuur voor 2028

Er waren plannen om de Olympische Zomerspelen in 2028, precies 100 jaar na de eerdere Nederlandse editie, weer naar ons land te halen. Hiervoor moeten verschillende fases doorlopen worden en dit gebeurde in eerste instantie ook. Echter zette de regering de steun in finacieel opzicht niet door, terwijl dit noodzakelijk is. Inmiddels zijn de spelen van 2028 al toegewezen aan Los Angeles in de Verenigde Staten.