Alles over het miljoenenbal

maart 24, 2018

Als er een evenement is waarbij de grootste sterren van het mondiale voetbal schitteren is dat toch wel de Champions League. Dit toernooi wordt ook wel het miljoenenbal genoemd. Ieder seizoen vechten op dit grote toneel de beste clubs van Europa een strijd uit om de felbegeerde cup met de grote oren. Er gaat enorm veel geld om in deze Europese top competitie en daarom heeft het toernooi de bijnaam het miljoenenbal gekregen.

De voorganger van de Champions Leaugue was de Europa Cup !. Begin jaren negentig werd de naam veranderd en later werd de opzet steeds iets anders. Eerst deed het toernooi haar naam eer aan en mochten alleen de kampioenen van verschillende Europese competities deelnemen. Inmiddels is het zo dat van de sterkste landen soms zelfs vier teams mee mogen doen in dezelfde jaargang.

De enige ploeg uit Nederland die ooit de Champions Leaugue won was Ajax in het jaar 1995. In een qua niveau vrij slechte finale werd AC Milan verslagen doordat de Amsterdammers vlak voor tijd een doelpunt maakten, wat later het enige bleek uit deze wedstrijd. Toen dit toernooi nog de Europa Cup I werd genoemd won Ajax ook drie keer in het begin van de jaren zeventig. Feyenoord en PSV wisten ook een editie te winnen. Tegenwoordig spelen de meeste Nederlandse clubs niet snel meer een rol van betekenis in het toernooi. Dit heeft enigszins te maken met de nieuwe opzet en het vele geld wat er in de buitenlandse topcompetities omgaat.