Anton Geesink was de held van Japan

december 27, 2017

Deze geboren Utrechter was een zeer bijzondere Nederlandse sportman. Er waren velen dingen die Anton Geesink speciaal maakten. Toen hij 14 jaar was kwam hij voor het eerst met de sport Judo in aanraking. Het duurde niet lang voordat hij haast nergens anders meer mee bezig was. Zijn trainer toentertijd had al snel door dat Anton Geesink talent had en stimuleerde hem dan ook zoveel als dat kon. Het resultaat hiervan was dat hij steeds maar beter werd en aan de voet stond van een bijzondere carrière.

Naar verloop van tijd sleepte Gesink steeds meer prijzen in de wacht. De eerste echte grote titel die hij pakte was het wereldkampioenschap in 1961. Wat misschien wel het meest bijzondere was aan deze titel was dat hij de eerste man was die geen Japanner was en de wereldtitel in de wacht sleepte. Hierna ging hij zich richten op de olympische spelen van 1964 en deze wist hij uiteindelijk ondanks verschillende tegenslagen voorafgaand aan het toernooi te winnen. De olympische spelen van 1964 werden gehouden in Tokio en zo won Anton Geesink dus in het hol van de leeuw en werd hij tevens een legende in japan.